Press "Enter" to skip to content

Как японките запазват красотата и свежестта на кожата и косите си?

И днес японките с порцеланова кожа и блестящи черни коси са еталон за красота

японка

В Страната на изгряващото слънце именно гъстата коса е символ на принадлежност към висшето съсловие. Затова японските гейши превръщали масажа, специалните маски и отвари от билки и масла за изплакване в истински ритуал.

За масажа на главата се използват древни техники, чрез които се усилва кръвопотокът, косъмът се храни пълноценно и косата расте по-бързо. Свалят и напрежението. Акцентът е в зоната на челото и темето. Започва се с нежно разресва-не с масажна четка. След това с палците се натискат веждите от основата на носа към ушите 4 пъти, без да се разтяга кожата. Челото се поглажда от центъра към ушите – 4 пъти. Масажът започва с кръгови движения от ухото пред ушната раковина, зад нея, връща се на обичката на ухото и завършва в тилната ямичка. Движенията се изпълняват още един път, но отзад-напред.

С кръгови движения – по 4, по часовниковата стрелка и обратно, се масажира темето. Започва се с дясната страна на лицето – по линията, съединяваща средата на челото, средата и края на веждата, средата на ухото и завършва в ямичката на темето. Същите движения се изпълняват в лявата страна.

Важен етап от грижата за косата е хидратацията и подхранването й. Универсалната маска е с масло от камелия, предварително затоплено на водна баня. Нанася се по дължина на косъма и след 20 минути главата се мие. Подхранващата е с пасирани фурми, които са богати на витамините А и С, калций и калий. Маската се нанася върху косата за 25 минути. Витаминната е със соя – съдържа протеини, витамини С, Е и D, желязо, манган, калий фосфор и калций. Към соево брашно с прибавя сметана и масло от камелия. Нанася се и след 30 минути се измива с шампоан.

За омекотвяане на косата японките се изплакват със сок от лимон и минерална вода в съотношение 1:2 или с ябълков оцет (2 с.л. ябълков оцет в 1 л топла вода), който поема мазнината и предпазва от пърхот. Изплакването с отвара от зелен чай е за тонус.

Жените от Изтока сушат косите си не със сешоар или хавлиена кърпа, а с копринена. Смята се, че молекулата на коприната по своя строеж е сходна с тази на кератина и възстановява структурата на увредената и слаба коса, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: