Press "Enter" to skip to content

Дийпак Чопра съветва как се правят упражнения за максимална ефективност

Общи инструкции за упражнения от Дийпак Чопра, полезни за всякакъв вид физическа активност

Американският ендокринолог от индийски произход Дийпак Чопра отбелязва, че упражненията са полезни, но е важно да се знаят някои важни подробности.

Дийпак Чопра отбелязва, че молитвата, упражненията, диетата за балансиране на Вата и ежедневните дейности, които носят щастие, ще помогнат в борбата с лошите навици. На пръв поглед тези понятия са много различни, но по същество те представляват различни пътища към една и съща цел – перфектно здраве .

За много хора упражненията са под формата на състезание или екстремна физическа активност. Ясно е обаче, че в случая, когато някаква зависимост (тютюнопушене, злоупотреба с храна, лекарства или алкохол) е нарушила състоянието и баланса на психично-телесната система на човек, това не е така.

Дийпак Чопра

Ако наркотиците, алкохолът или нездравословните хранителни навици са ви довели до заседнал начин на живот, може да искате да тренирате по начин, който не подлага тялото ви на драстичен или прекомерен стрес. Ако трябва да работите усилено, умерените упражнения също ще ви бъдат много полезни.

Отнасяйте се към упражненията като към възможност за разбиране

Докато движите тялото си, вслушвайте се в усещанията, които възникват във всичките му части, и се научете как да ги интерпретирате. Какво можете да научите за себе си, както физически, така и емоционално? Ако сте били пристрастени известно време, може да откриете, че сте напълно извън форма.

Може би също така ще разберете, че искате да спрете упражнението твърде рано или да продължите да го правите повече, отколкото е необходимо. Това разбиране е също толкова важно, колкото и какво се случва с вашите мускули и сухожилия чрез упражненията. С разбиране започвате да се свързвате отново с вашата физическа същност – връзка, която може да е била прекъсната за дълго време поради дисбаланса на Вата, генериран от определени лоши навици.

ОБЩИ ИНСТРУКЦИИ

Когато започвате своята тренировъчна програма, се ръководете от следните три принципа. Те ще ви бъдат полезни дори когато натрупате опит. Тези принципи са много различни от конкурентно ориентираната „работна етика“, която обикновено се свързва с обучението на Запад, но те са в основата на аюрведичните идеи за това как тялото може да се използва за укрепване на духа.

Тренирайте не повече от половината от капацитета си

Повечето хора се притесняват, че не си осигуряват достатъчно упражнения, но прекомерното натоварване не е по-добро от недостатъчното натоварване. Дори и да не сте тренирали известно време, започвайки физически дейности, ще можете доста точно да оцените своя марж на безопасност.

Ако например след плуване от пет дължини усетите, че можете да плувате двадесет, ако е необходимо, не плувайте повече от десет дължини. Не забравяйте, че целта на тренировките не е да се изтощите, а да станете по-енергични и издръжливи. С подобряването на физическите ви качества нивото ви на здраве естествено ще се повиши. Така че спазването на „принципа на петдесет процента“ по никакъв начин не ви пречи да достигнете по-високи нива на производителност.

Опитайте се да тренирате ежедневно

Ако вече не ви се тренира, ако сте тренирали три или четири дни подред и се чувствате изтощени, вероятно сте преминали границата от петдесет процента. Тренировъчна програма с всякаква продължителност трябва да бъде такава, че да доставя удоволствие и да повишава мотивацията. Като замените принципа „без страдание, без постижение“ с „минимално усилие, максимално постижение“, можете да се възползвате от упражненията, без да изчерпвате енергийните си ресурси.

Използвайте дишането и изпотяването си като индикация за интензивността на вашата тренировка

Ако установите, че трябва да дишате през устата, докато тренирате, това е още един признак, че сте преуморени. Спазматично дишане и интензивно изпотяване означават, че натоварвате тялото си твърде много. Вашата скорост на дишане е един от най-добрите показатели за ефективността на упражненията. Ако дишате премерено и дълбоко, без да се напрягате, значи работите на правилното ниво.

Leave a Reply

%d bloggers like this: