Press "Enter" to skip to content

Зеленият чай и неговите неподозирани здравословни ползи

Зеленият чай и неговите ползи са познати на алтернативната медицина от векове

Зеления чай спомага за редукцията на теглото, намалява нивото на холестерола в кръвта, богат е на мощни антиоксиданти и предотвратява сърдечно-съдови заболявания. Но учените постоянно откриват нови факти за целебната сила на напитката.

Научно изследване установи наскоро, че зеленият чай влияе благотворно на мозъчните клетки и оттам – на дейността на мозъка. Експертите съсредоточили вниманието си върху действието на епигалокатехините и по-специално на епигалокатехин галат, органичен химичен компонент и основна съставка на зеления чай. Въпросният епигалокатехин (EGCG) е мощен антиоксидант и според изследователите той може да защити човек от дегенеративни мозъчни заболявания, които настъпват с възрастта.

EGCG влияе непосредствено върху процеса на производство на клетките -прародители на невроните, като увеличава тяхното количество. Благодарение на това зеленият чай предотвратява остаряването на клетките на мозъка и загубата на паметта.

Зеленият чай хидратира много деликатно тялото, като не предизвиква смущения на сърцето. Освен това зеленият чай може да се ползва и външно. Ако поне веднъж в седмицата поливате косата си с настойка от зелен чай, тя ще стане здрава и блестяща. Парна баня със зелен чай влияе благотворно както на дихателните пътища, така и на кожата на лицето. На ден може да приемате спокойно по литър, литър и половина чай, без да се притеснявате, че това може да ви омръзне. Зеленият чай е свеж, приятен и се предлага в достатъчно разновидности.

Leave a Reply

%d bloggers like this: