Press "Enter" to skip to content

Как да се храним в горещините без да натоварваме сърцето и стомаха

Всеизвестно е, че в горещините апетитът намалява. Но все пак организмът трябва да получава полезни вещества

За да не изпитвате дефицит от различни витамини заради безапетитието в топлите дни, преразгледайте менюто си.

В силните горещини е препоръчително храненето да се измести към по-прохладните часове. Сутрин можете да ставате по-рано, за да закусите. Съответно вечерята отложете за по-късно. През деня можете да похапвате до осем пъти – на малки порции.

Сутрин са подходящи мюсли, йогурт или каши с плодове. Можете да добавите сусам, стафиди и различни ядки. Препоръчителна е обезмаслената извара, а краставиците и ментата са добро допълнение.

На обяд отдайте предпочитание на рибните и месните блюда, а за вечеря – морски дарове или извара

За поддържане на водно-солевия баланс при обилното потоотделяне се препоръчват следните напитки: обикновена вода (негазирана), киселомлечни продукти – обезмаслени, охладени или топли билкови чайове, сокове без захар, компоти от кисело-сладки плодове, отвари от сушени плодове, напитки от шипки.

Пийте на малки порции (от 100 до 200 мл) и през кратки промеждутъци (30 мин.). Прекалено студените напитки (под 20 градуса) не утоляват жаждата, докато не се нагреят до температурата на тялото. Затова ги избягвайте.

В летните горещини се откажете от кафето (натоварва сърцето), алкохолните коктейли, бирата и концентратите, както и от газираните сладки напитки.

Плодове и зеленчуци

Включете в менюто плодове и зеленчуци: сочните краставици и домати, тиквички и патладжани са отлични помощници в летния зной. Те утоляват жаждата, доставят на организма вода, минерали и необходимите витамини, фибрите, които съдържат, осигуряват добрата работа на червата. След употребата им липсва усещане за тежест.

Плодовите и зеленчуковите салати, смутита, закуски, студени супи са шампиони в лятното меню. Диетолозите препоръчват повече течни продукти.

Морски дарове

Не бива да се отказвате от белтъчната и калорийната храна в горещините. Но можете да замените прекалено мазните продукти с лесно усвояемите морски дарове. Те ще осигурят на тялото ви нужните микроелементи.

Кисело-млчени продукти

Обезмаслените сирена, извари, йогурт, кефир помагат да се избегне изтощението, без при това да товарят организма с излишни калории. Те са и залог за здрави зъби, нокти и красиви коси.

Подправки

През лятото са подходящи билковите подправки, например майорана, естрагон. Добавяйте в храната копър, магданоз, лук, чесън и черен пипер. Избягвайте пикантните – например червен пипер и джинджифил.

Няколко съвета

• Заменете захарта с пресни плодове.

• Подправяйте салатите със зехтин, лимонов сок или обезмаслен йогурт. Избягвайте майонезите и сметаната.

• През лятото си организирайте разтоварващи плодови и зеленчукови дни.

• Въздържайте се от торти, пасти, баници, за да избегнете тежестта в стомаха. А и на никого не са нужни излишни килограми на плажа.

Източник: ayzdorov.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: