Press "Enter" to skip to content

Кои са петте основни принципа на индийската кухня?

Индийската кухня се подчинява на няколко основни принципа

индийска кухня Характерно за нея е изобилието от подправки, билки, плодове и зеленчуци, смесването на различни вкусове, използването на силно ароматни съставки като розова вода. Месото почти липсва в ястията. Само понякога се хапват пилешко, агнешко или риба.

1. Кърито е емблематичната подправка. В Индия то се нарича гарам масала. Представлява смес от 5, 7, 13 или повече подправки – куркума, която му придава характерния жълт цвят, кориандър, кимион, сминдух, сладък пипер, босилек, джинджифил, розмарин, див риган, мащерка, чесън, сал вия. На почит са и всякакви други подправки, които влизат в състава на апетитни сосове.

2. Кокосовият орех притежава лечебни свойства. Затова стърготините и водата, които съдържа, влизат в състава на редица ястия.

3. Готви се с гхи масло. То е на почит в древната наука за живота аюрведа. Получава се при разтопяване на обикновено краве масло на слаб огън и е изключително пречистено.

4. Хлябът – индийците го ядат сутрин, на обяд и на вечеря под формата на наан (питка с мляко, масло, яйца и чесън), паратха (от брашно, олио и сол), роти и чапати (нещо като палачинки), пури (пържен), папад (хрупкав като чиле). Тестените изделия могат да се заменят с оризови питки.

5. Само по две ястия. Индийците нямат традицията да поднасят отделно предястия и салата. Започват направо от основното, като най-търсен е специалитетът „Биряни“ от ориз, подправки, месо или зеленчуци. Следва десертът. Любими са гулабджам (толумба с розова вода), кулфи (сладолед с фъстъци), барфи (десерт с кокосов орех), мисоре пак (подобен на халва).

Leave a Reply

%d bloggers like this: