Press "Enter" to skip to content

Конасана помага при болки в кръста

Лесното упражнение от древната система йога може да ви избави от често срещаните болки в кръста

baddha-konasana Асаната, известна с името конасана, подсилва кръста и подобрява гъвкавостта на гръбначния стълб. Тя е подходяща за хора на всякаква възраст, но не се препоръчва на бременни жени и на страдащи от високо кръвно налягане. Може да се използва за загряване, преди да преминете към тренировка.

Застанете изправени, като краката са на ширината на раменете. Ръцете са разположени свободно от двете страни на тялото. Вдигнете лявата ръка, пръстите й трябва да сочат нагоре.

Огънете тялото надясно. Извивайте постепенно най-напред гръбнака, след това таза. Огъвайте, колкото тялото ви позволява, без да се престаравате, особено ако сте начинаещи. През цялото време дланта на лявата ръка трябва да бъде обърната нагоре. Стегнете задната част на тялото. Свалете ръката и се върнете в изходна позиция. Направете същото с другата ръка.

Конасана е полезна не само за кръста. Асаната тонизира мускулите на прасците, стяга раменете и китките. Позата влияе благотворно на яйчниците при жените и на простатата при мъжете, на бъбреците и пикочния мехур.

Leave a Reply

%d bloggers like this: