Press "Enter" to skip to content

Медитацията е полезна при заболявания от рак

Както е известно, с увеличаването на продължителността на живота се повишава рискът от влошаване на умствените способности – мозъкът губи от обема и масата си

медитация Медитацията се разглежда като един от начините да се минимизира тази опасност. Изследователи от Медицинския колеж на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, изучаващи връзката между възрастта и сивото вещество на две групи хора, установили, че тя помага да се съхрани обемът на сивото вещество в мозъка.

Учените сравняват мозъка на 50 души, които медитират в течение на дълги години, и на 50, които никога не са се занимавали с това. Загубата на сиво вещество с възрастта се наблюдава и в двете групи, но в по-малка степен тя е при медитиращите. Магнитнорезонансната томография показва, че хората, които се занимават с медитация, имат повече сиво вещество.

Експертите са удивени! Очаквахме, че ефектът няма да е значителен и ще засегне само някои участъци, но се оказа, че медитацията влияе върху целия мозък, смятат специалистите.

Освен това медитацията помага и в борбата с онкологичните заболявания. Жени с рак на гърдата, които медитират веднъж дневно в продължение на осем седмици, показват здрави теломери -крайните участъци от хромозомите, изпълняващи защитната функция на ДНК.

Редовните занимания с медитация намаляват симптомите на посттравматични стресови нарушения. Установено е, че медитацията може да включва и да изключва функциите на някои гени, свързани със стреса и имунната система. Благодарение на съвременните технологии могат да се разгледат в детайли физиологическите изменения в мозъка в резултат на въздействието на психическите упражнения.

Leave a Reply

%d bloggers like this: