Press "Enter" to skip to content

За какво помага белият, зеленият и червеният чай, според китайската медицина

Почти всеки от нас пие чай всеки ден

Някои хора купуват чай в торбички, други се възхищават на мистичното поднасяне на чай в китайски стил. Има и такива, които купуват бутилка Lipton Ice Tea, а други варят „конски дози“ пуер в термос – всеки има свой собствен предпочитан начин да пие чай. Но какво знаем за източника на чай – чаения храст? Кое растение ни дава листата, които правят втората най-популярна напитка в света?

Чаят е особено приятен и полезен е както в хладното, така и в топлото време.

Истински чай се приготвя от листенца на храста Camellia sinensis. Може да е черен, червен, зелен, бял.

Черният чай е силен и горчив. Съдържа кофеин и тонизира. С него не бива да се прекалява. Не е подходящ за деца и за хора, склонни към високо кръвно налягане. Чисти вредния холестерол и стимулира кръвообращението. Веднъж дневно подобрява метаболизма, а оттам се редуцира и теглото. Неутрализира микроорганизми, причиняващи диария, пневмония и кожни инфекции.

Зеленият чай често се препоръчва при диети. Помага на храносмилането, ускорява обмяната на веществата, разгражда мазнините. Регулира кръвното налягане, забавя процеса на стареене, намалява лошия холестерол. Съдържа и флуор, който укрепва зъбите и костите.

Внимание – в черния и зеления чай има алуминий, който се превръща във вредния алуминиев цитрат, когато в напитката се сложи лимон. Лимон може да се добавя след изваждането на торбичката или листата, след като течността леко изстине. Ако в чая се сипе мляко, не се образува алуминиев цитрат.

Червеният чай също се препоръчва за отслабване

Той намалява холестерола и регулира кръвното налягане. Полезен е за хора, застрашени от атеросклероза, защото съдържащите се в него флавоноиди укрепват стените на кръвоносните съдове. Действа добре на черния дроб.

Белият чай ободрява, помага за концентрация

Полифенолите в него предпазват организма от вредните свободни радикали. Той обаче е скъп – прави се само от най-млади листа и пъпки.

Чаено дърво

За разлика от чаения храст, чаеното дърво има височина от два до десет метра. Най-старите чаени дървета са на няколкостотин години. Смята се, че колкото по-старо и по-високо е дървото, толкова по-голямо и по-ценно е листото. Уникалният химичен състав и трудоемкостта на събирането на листа от старо високо чаено дърво определят неговата стойност. Като правило, по-големият лист дава по-силна и ароматна инфузия.

Ценните листа от стари и високи чаени дървета се използват главно в смеси при производството на висококачествен шен пуер чай, който с по-нататъшна ферментация ще подобри качествените си характеристики с течение на времето, като по този начин ще увеличи потребителската си стойност и цена.

Не е тайна, че листата, събрани от стари високи дървета, винаги са с добро качество. Неблагоприятният сезон за чай влияе върху качеството на суровините, което се отразява негативно на вкусовите характеристики на сварения чай. Случва се така че и вкусът, и ароматът на чаена напитка, направена от листата на селективен чаен храст, да е много по-приятен от чай от листата на старо чаено дърво.

Често производителите, като вземат предвид индивидуалните характеристики на чаените листа, създават смеси с невероятен вкус и аромат, смесвайки листа от различни чаени храсти и дървета.

Източник: drakonchai.ru

Leave a Reply

%d bloggers like this: