Press "Enter" to skip to content

Акупунктура и зависимости

Акупунктурата се използва успешно за лечение на зависимости

И не само днес, но и през вековете. Източната медицина намира алтернативни начини за борба с този порок. И днес акупунктурата е едно от основните средства за борба с наркоманията и алкохолната зависимост на Запад. Тя е била използвана в болниците във връзка със стандартните западни лечения, като метадоновата терапия. Днес много клиники за лечение на пристрастяване работят, като използват акупунктурата, за да се борят със симптомите и първопричините на пристрастяването

Древното лечителско изкуство на китайската медицина е използван за лечение на заболявания и болести в продължение на хиляди години. Акупунктурата е доказано ефективна за лечение на много видове зависимости, без значение дали става въпрос за кокаин и хероин, никотин или преяждане.

Зависимите от хероин са били лекувани с комбинация от акупунктура и метадон. Акупунктурното лечение се оказва толкова успешно, че метадонът отпада от програмата. Според д-р Майкъл Смит, директор на клиниката „Линкълн“ в Ню Йорк“, успеваемостта на акупунктурата е значително по-висока в сравнение с други, по-конвенционални програми.

В западните медицински практики, положителният ефект на акупунктурата за лечение на пристрастяването може да се дължи на няколко факта. Изследванията показват, че акупунктурата повишава нивата на ендорфин в нервната система.

Ендорфините са естествените болкоуспокояващи и са подобни по структура и функция за опиатите (хероин), които също имат силен обезболяващ ефект. Изследванията показват, че борбата срещу силните симптоми на абстиненцията за хора, страдащи от зависимости към наркотици, е да се повиши нивата на ендорфин в нервната система. Едва тогава може да се говори за начало на успешното лечение.

Leave a Reply

%d bloggers like this: