Press "Enter" to skip to content

Вълшебната дума, която гарантира здравословно хранене

В източната медицина и изобщо в източният начин на живот има една дума, която може да ви помогне да се измъкнете от бремето на излишните килограми и болестите.

Тази дума не е „воля“ или „диета„. Думата чисто и просто е „оскъдност“. Има един принцип, който древните индийски лечители не само спазват, но и горещо препоръчват. Той е следният: съберете храната в шепата си. На всяко хранене трябва да ядете толкова, колкото събира вашата шепа. Така ще можете да хапвате често и по малко.

Ето ви и един истински пример. Сгушено високо в далечните планини на Северозападен Пакистан, живее племе, в което хората се радват на крепко здраве, дори на зрялата „млада“ възраст от 100 години; а мнозина от тях достигат почти до 120. Всички тези хора от племето хунза имат идеално зрение, отлична кожа, здрави зъби, нито от следа от болести на коронарната артерия, високо кръвно налягане или повишено ниво на холестерол.

Каква е тяхната тайна?

Те ядат оскъдно, консумирайки дневно поне с хиляда калории по-малко, отколкото средния западен човек.

Колкото по-проста е храната, толкова по-здравословна е тя. И не на последно място – остава ви повече свободно време. Филийка черен хляб с извара, в която предварително сте нарязали малко свежа целина и един домат е много по-добре от палачинки, които трябва не само да забъркате, но и да направите след това.

Същото е и с обяда и вечерята. Задушен ориз със зеленчуци или свежа салата са много по-добър избор от тежките гозби, които не само че губят време, но и ни помагат да трупаме килограми и ниско самочувствие. Плод или чаша мляко са достатъчни за междинните закуски, които ще поддържат сит нашия организъм.

Leave a Reply

%d bloggers like this: