Press "Enter" to skip to content

Вълшебните китайски огледала

В Поднебесната империя съществуват бронзови огледала, ръчна изработка, чиято лицева страна е леко изпъкнала и полирана, а обратната – украсена с различни изображения

китайско огледало

Ако се насочи такова огледало към слънцето, а слънчевото „зайче“, отразено от него – към бяла стена или лист хартия, ще се появи изображение, което липсва на лицевата страна на огледалото, но присъства на тилната.

Какво казва науката?

Не е известно с точност кога в Китай са започнали да правят такива огледала, но най-старото от откритите вълшебни огледала е датирано към 500 г. от н.е. Намерено е при разкопки на гробница на знатен благородник в Южен Китай. Следващото огледало лежало в гробницата на император от династията Тин, починал около 950 г. от н.е. С него в гроба били положени 26 жени на възраст от 13 до 26 години. Огледалото било едно за всички.

И едва след 500 години, в епохата на управление на династията Мин, вълшебните огледала престанали да са рядкост за китайските владетели. Огледалата именно от тази епоха сега могат да бъдат видени в най-големите световни музеи. Но все пак каква е тайната на направата им?

Въпреки че на тази тема са написани десетки статии и книги, никой от авторите така и не могъл да разкрие мистерията на тези огледала. Как са изработвани? Защо се появяват изображенията, нанесени на обратната страна на огледалото? И най-главното – защо само едно от сто огледала проявявало вълшебните свойства? Всеки автор смятал, че е открил ключа към загадката, но след това се появявал нов труд, напълно дискредитиращ предишния, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: