Press "Enter" to skip to content

Тайната на китайските огледала все още остава неразкрита

Първите опити да открехне завесата на тайните предприел през XI в. китайският учен Шен Куа. Той смятал, че при отливането по-тънката част на огледалото изстива по-бързо от по-дебелата и това води до малки, незабележими за окото изкривявания на повърхността

 

китайско огледало

Няколко столетия по-късно Дейвид Брустър -шотландски физик, който изобретил играчката калейдоскоп, писал, че изображението, породено от огледалото, не е свързано с рисунката на обратната страна, а се нанася със слаб разтвор киселина върху лицевата повърхност, след което тя се шлифова.

За вълшебните огледала в Китай се разказвали легенди. Според една от тях в хубав слънчев ден жената на императора се разхождала в градината и се любувала на отражението си в бронзово огледало. Слънчев лъч се отразил в него и на белоснежната стена на двореца се появило изображение на дракон. Точно същият бил нарисуван на обратната страна на огледалото. Така било открито вълшебното свойство на китайските огледала, които започнали да I се наричат прозрачни. И това удивително свойство е намерило отражение и в пословицата „На слънце истината винаги излиза наяве“…

През XIX в. западните учени смятали, че вълшебното огледало се прави по следния начин: при отливката майсторът нанася на тилната страна на огледалото релефна рисунка, след това шлифова лицевата страна, като силно я притиска. При това по-тънките места на огледалото, разположени над вдлъбнатините в релефа, леко се огъват и по-малко се подлагат на въздействието на абразива. След полирането те се изправят и леко изпъкват над нивото на огледалото. В резултат върху лицевата повърхност се появяват фигури с изпъкнали микроогледалца, съответстващи на релефа на изображението на обратната страна на изделието. Именно те формират рисунъка вътре в слънчевото „зайче“. Въпреки това нито в Европа, нито в Америка не успели да направят нито едно огледало по тази рецепта.

Какво било удивлението на световната общественост, когато в средата на века японци донесли в Европа множество вълшебни огледала. Може би са успели да откраднат тайната от китайските майстори и са се научили да ги правят сами? Както и да е, през 1877 година в Лондон била организирана изложба на вълшебни огледала от Япония!

Впрочем китайците не изостанали и демонстрирали пред света поредния си шедьовър – старинно огледало с дебелина 1,3 см. При такъв слой бронз всички обяснения на европейските учени изглеждали смешни и нелепи. Но кай-невероятното било друго: този път рисунката в слънчевото „зайче“ не съответствала на релефа на обратната страна на огледалото! Там имало изобразено слънце, изгряващо над езеро, а в отражението на слънчевия лъч на стената на храма се появявали луна и звезди. Вълшебното огледало поставило поредната загадка пред учения свят – при това и предишната все още не била разкрита, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: