Press "Enter" to skip to content

В парите ли е щастието?

Стотинка по стотинка – левче

Напълно погрешно е да вярвате, че колкото повече икономисвате, толкова повече пари имате. Ако треперите над всяка стотинка, ще убиете стимула си да печелите. Прекаленият стремеж към спестяване държи в кърпа вашата енергия. А истината е, че колкото повече сили изразходвате, толкова повече получавате. Номерът е да умеете да възстановявате и да акумулирате енергията си. И още нещо – колкото по-малко пари харчите, толкова повече ограничавате своите потребности. Излишната пестеливост блокира активността и желанието да заработвате повече пари. Колкото са по-скромни потребностите на човек, толкова по-малка е мотивацията му да забогатее.

Не си се замогнал до 40? Нямаш шансове

Битува мнението, че богатсвото започва да се трупа на младини и ако до 40-годишна възраст не си се замогнал, значи си изтървал влака. Това е напълно погрешна теза. Статистиката сочи, че най-големи финансови успехи се постигат между 40 и 60 години. Американските милионери Хенри Форд и Андрю Карнеги достатъчно добри примери ли са?!

Щастието не е в парите

Това повтарят бедните, но те не притежават нито едното, нито другото. Това е тяхната своеобразна защитна реакция. Но има и хора, които обичат професията си и не се оплакват, когато им плащат недостатъчно, защото удоволствието и удовлетворението от свършената работа при тях е водещ фактор. Парите не пречат на щастието. Даже напротив, тяхната липса или недостиг не позволява на човек напълно да се наслади на живота. Думата бедност е синоним на нищета, лишение, оскъдица – все понятия, които нямат допирни точки с щастието. Наистина щастието не е в парите, но без тях то не би могло да бъде пълно, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: