Press "Enter" to skip to content

В Тайланд не сядат на масата си без ориз

Почти никога няма да видите тайландците да ядат сандвичи

тайланд Те наричат сандвичите „снакс“. Типично за тях е, че се хранят, когато са гладни, особено децата и тийнейджърите.

Тайландците се хранят по три пъти на ден. Те обикновено не ползват ножове, защото храната им е нарязана на ситно. Най-често хапват ориз с месо и/или зеленчуци, както и нудълс (оризови спагети). За обяд обичайно се сервира по едно ядене, докато вечерята се състои от три или дори четири части. Ако отидете в Тайланд, знайте, че не е възпитано да слагате много храна в чинията си.

Типичната закуска се състои от оризова каша със свинско, омлет или пиле с ориз. Супата с нудълс и зеленчуци е идеална за обяд, както и пържените зеленчуци. Ако сте в Тайланд, има голяма вероятност за вечеря да ви сервират пилешко или свинско с бамбук, зелено къри с говеждо, топла супа с лимонена трева и скариди, пикантна салата, пържени нудълс с говеждо и зеленчуци и други.

Едно от най-типичните неща за тайландската кухня е изкусното смесване на подправките. Дори един-единствен сос понякога се приготвя с часове и отнема много усилия за рязане, смилане и бъркане. В тези сосове ще срещнете на всякацена поне няколко от следните продукти и подправки: галангал (от семейството на джинджифила), кокосово мляко (в основата е на много сосове и кърита), лимонена трева (невероятно изкусителен аромат, който не може да бъде заменен от лимон), бърд чили (малки и изключително люти чушлета), тайландско чили (други, но не толкова люти чушлета), босилек (ползват го и като подправка, и като основна съставка), кориандър (сухият не може да замести пресния!), лайм, джинджифил, куркума, чесън, шалот, тамаринд (използва се за кисел вкус и да балансира сладостта), сусам, индийско орехче, мента и други.

Leave a Reply

%d bloggers like this: