Press "Enter" to skip to content

Глицеринът – истински еликсир за сухата кожа

Глицеринът е безцветна течност с гъстота на сироп и е една от най-използваните съставки в козметиката за ръце, лице, коса и тяло

Извлича се от естествени мазнини и растителни масла – най-често от кокосово или палмово. Има омекотяващо, овлажняващо и защитаващо кожата действие. След продължителна употреба на кремове с натуралната съставка кожата става по-гладка и чиста, а косата – по-еластична. Понеже глицеринът улавя влагата от въздуха и я задържа, в студеното време е най-добрият приятел на сухата кожа.

Вкъщи може да си направите козметика с растителен глицерин от аптеката.

Тонизираща маска: смесете по 1 чаена лъжица глицерин и мед, добавете 2 супени лъжици минерална вода и 1 ч.л. брашно за сгъстяване. Нанесете сместа на лицето за 20 минути. Изплакнете с хладка вода.

Освежаваща маска: смесете по 1 чаена лъжица мед и глицерин и 2 ч. л. пресен портокалов сок. Добавете овесено брашно до гъстота на каша. Нанесете сместа и след 15 минути изплакнете.

За мазна кожа: разредете със студена вода пакет хума (от аптеката), прибвете 1 с.л. глицерин и няколко капки спирт. Нанесете маската и след 20 минути я изчистете с тампон и изплакнете с вода.

Хидратиращ лосион: в 100 мл отвара от липа изсипете 1 ч.л. глицерин. С тампон, напоен в лосиона, обтривайте лицето след почистване. Съхранявайте го в хладилник (не повече от 5 дни).

За меки ръце: към сока от половин портокал и лимон добавете 30 мл розова вода, 10 мл ябълков оцет и 30 мл спирт. Разбъркайте и изсипете 3 с.л. Глицерин. С лосиона си правете масаж.

И още една:смесете равни количества глицерин и нишесте и с получената смес всяка вечер си правете масаж на ръцете, пише вестник „Всичко за семейството“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: