Press "Enter" to skip to content

Зехтин – тайната на красивата и здрава кос

Родината на зехтина е Египет, а не Испания, както смятат мнозина, и едва от долината на Нил това растение се е прехвърлило в средиземноморските страни

зехтин Маска с дъх на маслини

Смесва се зехтин със сока от половин лимон и се нанася за 30 – 40 минути, като косите се увиват с кърпа. Маската превъзходно ги овлажнява и подхранва, прави ги блестящи, защитава ги от неблагоприятното въздействие на околната среда.

Но за да е полезна, трябва да изберете качествено, масло, което може да се нанася както върху косите, така и върху тялото: За целта, когато си купувате зехтин, избирайте получените чрез студено пресоване, т.е. при приготвянето маслините не се нагряват. На опаковката трябва да присъстват надписите Virgin и Extra virgin.

Трябва да се знае, че рафинираното масло се подлага на химическо пречистване, по време на което то губи значителна част от полезните си свойства.

Ако сте купили зехтин, отворили сте го и сте открили, че има неприятен нагарчащ вкус или мирише на нефт, изхвърлете го. Тези признаци говорят за това, че маслото е направено с нарушения в технологията или неправилно съхраняване. То не е подходящо нито за използване за храна, нито като маска за коси.

Leave a Reply

%d bloggers like this: