Press "Enter" to skip to content

Интуицията ни помага да намерим нашата сродна душа

Много често, когато открием сродна душа, нямаме логично обяснение защо този човек ни е толкова близък

интуиция Някои го обясняват с химия, но по-точната дума в случая е интуиция. Всеки човек е надарен с интуитивна способност, но е важно да я развиваме, за да се възползваме по-пълноценно от нея.

За някои хора тази дума не означава нищо повече от бабини деветини – обикновено те са свикнали да разчитат на логиката и действат само след наличие на рационално обяснение.

Днес обаче дори учените признават, че интуитивните прозрения може да бъдат много по-точни от логически направените изводи.

Интуицията представлява постигане на истината без доказателствено обяснение. Това понятие се използва от дълбока древност – още Платон отделя рационалното знание от интуитивното. При интуитивното познание се задейства дългогодишно трупан в подсъзнанието опит. При необходимост този опит мигновено се преработва и се оформя в най-достъпна за нас форма.

При различните хора този процес има различни прояви. При някои сигналите са на физическо ниво – сърцебиене, стягане или отпускане на стомаха, гърлото или други органи. Други хора виждат пред очите си картина, която им подсказва какво да направят. При трети се появява толкова ярка и ясна мисъл, че е невъзможно да я пренебрегнат. Най-интересното е, че при включване на интуицията (тоест на подсъзнателно ниво) човек може да обработи до 10 милиона пъти повече информация, отколкото на съзнателно ниво. Задействат се и паметта, и усещанията, и възприятията. Активират се сетивата, човек усеща ясно аромати, вкус в устата и т.н. И цялата тази комбинация идва във вид на моментно прозрение. С други думи, не би било правилно да се твърди, че при появата на интуиция логиката и разумът изобщо не действат, пише списание „За жената“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: