Press "Enter" to skip to content

Киноа – суперхраната на древните инки

Киноа датира от преди 3-4000 години, когато инките за първи път са разбрали, че семената са годни за човешка консумация

Наричат киноа „златото на инките“, защото те смятали, че увеличава издръжливостта на бойците. Другото име на тези полезни зрънца е „суперсемената на бъдещето“.

Щом един толкова мъдър народ като инките е почитал киноа, защо и ние да не се възползваме от предимствата на тази невероятна суперхрана?

Тук са пет здравни ползи от киноа:

1. Киноа е една от най-богатите на протеини храни, които могат да се ядат Това е пълноценен протеин, съдържащ всички девет незаменими аминокиселини.
2. Киноа съдържа почти два пъти повече фибри от повечето зърнени култури. Фибрите се борят най-добре със запека. Те също така помагат за предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания чрез намаляване на високото кръвно налягане и контролиране на диабета. Фибрите понижават нивата на холестерола и глюкозата, могат да намалят риска от развитие на хемороиди и могат да ви помогнат да отслабнете.
3. Киноа съдържа желязо. Желязото помага да запазите червените кръвни клетки здрави и е в основата на образуването на хемоглобин. Желязото пренася кислорода от една клетка към друга и доставя кислород до мускулите ни за помощ при свиване. То също така увеличава мозъчната функция, тъй като мозъкът изпраща около 20% кислород в кръвта ни. Има много ползи от желязото; то участва в регулирането на телесната температура, ензимната активност и метаболизма.
4. Киноа съдържа лизин. Лизинът е от съществено значение за растежа и възстановяването на тъканите.
5. Киноа е богато на магнезий. Магнезият помага да се отпуснат на кръвоносните съдове и по този начин да се облекчи мигрената. Магнезият също така може да намали вредите от диабет тип 2 чрез насърчаване на здравословен контрол на кръвната захар. Други здравни ползи на магнезий включват предаване на нервните импулси, регулирането на телесната температура, детоксикация, производството на енергия и формирането на здрави кости и зъби.

Leave a Reply

%d bloggers like this: