Press "Enter" to skip to content

Сминдух – подправка, полезна за здравето

Ползите за здравето на билката сминдух включват анемия, бременност, затруднена лактация, лошо храносмилане, загуба на вкус, треска, пърхот, стомашни разстройства, дихателни заболявания, язви в устата, болки в гърлото, диабет, възпаления, рани и безсъние.

Лекарите в Индия препоръчват чай от сминдух на родилките, за да могат да кърмят бебетата си, ако нямат достатъчно мляко. Това свойство на сминдуха се дължи на веществото диосгенин.

Ето още полезни свойства на сминдуха:

Намалява менструалния дискомфорт

Намалява симптомите на менопаузата: Сминдухът съдържа химикали например диосгенин и естрогена изофлавони, които са подобни на женския полов хормон естроген. Загуба на естроген предизвиква симптомите на менопаузата. Така че приемът на сминдух спомага за намаляване на симптомите на менопаузата.

Намалява вредния холестерол: проучвания и изследвания показват, че потреблението на сминдух помага да се намали нивото на холестерола.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания: Семената от сминдух съдържат 25% галактоманан. Това е вид природно разтворимо влакно. То намалява сърдечно-съдовите заболявания.

Контрол на диабета: Сминдухът помага за облекчаване на диабет тип II. Според едно изследване, той може също така да помогне на хората с тип диабет тип I. Проучване, направено от индийски учени разкри, че сминдухът помага за спад на нивото на захарта в урината с 54 на 100. Поради наличието на естественото влакно галактоманан, сминдухът забавя скоростта, с която захарта се абсорбира в кръвта. Аминокиселината (4-hydroxyisoleucine) в сминдуха предизвиква производството на инсулин и затова 15-20 грама сминдух дневно се препоръчва за контролиране на кръвната захар.

Leave a Reply

%d bloggers like this: