Press "Enter" to skip to content

Чушките – незаслужено пренебрегнати

Можем ли да предположим колко полезни са чушките?

Чушките растат в разнообразие от цветове, включително червено, жълто и зелено. Въпреки че трите вида са сходни по съдържание на калории и витамини, минерално съдържание варира в широки граници между тях. Затова при възможност винаги добавяйте чушки в салатите си – сурови е най-добре да ги консумирате.

Калории и фибри

Зелените чушки са с най-ниско съдържание на калории. Те съдържат само 30 калории. Една жълта чушка съдържа 40 калории, а червената – 46 калории. Всеки вид чушки съдържа между 7 и 10 г въглехидрати, 1 и 2 грама протеини и по-малко от 1 г мазнини. Червените чушки съдържат много фибри – 3,1 грама. Зелените чушки съдържат 2,5 грама, а жълтите съдържат 1,3 грама за един брой. Възрастните хора се нуждаят от 34 грама фибри, а жените се нуждаят от 28 грама.

Зелените чушки са с високо съдържание на много хранителни вещества, включително витамини C, B6 и витамин К. Една чаша зелени чушки съдържа 120 мг витамин С, който осигурява повече от 100 процента от необходимата дневна доза. Витамин С помага за производството на колаген и абсорбира желязото. Една чаша сурови зелени чушки също така доставя 26 процента от витамин B 6 и повече от 9% от витамин К. Витамин К поддържа здрави костите и правилното съсирване на кръвта. Една чаша зелен пипер осигурява 8% от манган и 10 на сто от мед.

Жълта чушка

Жълтите чушки са по-високо съдържание на витамин С и мед от зелените чушки. Една чаша съдържа 273 мг витамин С. Жените се нуждаят от 75 мг витамин С на ден, а мъжете се нуждаят от 90 мг. Една чаша от жълта чушка също така осигурява 10 на сто от фолиева киселина, 17% от медта и 19 процента от B-6. Всяко едно от тези три хранителни вещества ви помогне да поддържате в добро състояни кръвните клетки. Витамин B6 поддържа нервната система. Фолиевата киселина е важен хранителен елемент по време на бременност, тъй като той помага на организма да изгражда нови клетки.

Leave a Reply

%d bloggers like this: