Press "Enter" to skip to content

Спокойствието на ума идва със състраданието

Според Далай лама тибетската култура се разрушава в Китай и на това трябва да се противодейства, но чрез култивиране на състрадание и любов към хората, които извършват тези действия, защото те ги извършват поради неведение

 

спокойствие на ума

Той разказва за свой приятел монах, който 18 години прекарал невинен в затвора, където се страхувал не да умре, а да не изгуби състрадание към своите угнетители.

„Каквито и трудности да изпитвате в живота си, можете да запазите покой на ума, ако изпитвате състрадание. А покоят на ума води до щастие“, добавя будисткият наставник. Според него коренът на всички страдания и нещастия е фокусирането върху собственото „аз“, върху гнева и ненавистта.

Далай лама обръща особено внимание на строфите за гнева от поемата на будисткия подвижник от ХИ! в. Шантидева – „Бодхичаря аватара“ („Пътят на бодхисатва“). В тях се съдържа призив „за дастинеш неподвижно, подобно на дърво“, когато в ума се заражда гняв – нищо да не предприемаш и да не говориш, да осъзнаеш случващото се и едва след това да действаш. „Гневът, ненавистта – това е най-разрушителната емоция, която унищожава натрупаните заслуги. Освен това ненавистта унищожава нашата имунна система. Всеки, който признава гнева за враг и. го надвива, ще; познае щастието“, отбелязва Далай лама.

Leave a Reply

%d bloggers like this: