Press "Enter" to skip to content

Хранене според аюрведа – продължение

Баланс е всичко, от което се нуждаете, ако искате да се хранете според аюрведа

aюрведа храна

1. Нека има и мазнини

Мазнините в храната са много важни, тъй като поддържат здравето на нервната система. За усещането, че всичко е наред, помагат плодовете и плодовите сокове. Но те се приемат самостоятелно, без да се комбинират с други храни. Плодът трябва да е узрял и сладък, не кисел. А салати е добре да има при всяко хранене. Голямата салата обаче не е основна храна. Ако сте гладни, а подръка имате само ядки и семена, хапнете от тях, но в малки до умерени количества на закуска или на обяд. Те също не са основно ядене. Напитките да са със стайна температура или топли, никога студени. Освен тях да се пие много вода и билкови чайове. Жадни ли сте по време на хранене обаче, не пийте много вода – ще забавите храносмилането.

2. Рядко на ресторант

Приятно е човек да иде на ресторант, но по-добре да избягва да го хранят там. Съставките и техниките за готвене в заведенията правят храната им по-трудна за смилане. Също така мислите и чувствата на нейния готвач се запечатват в нея и може, без да искате, да приемете от неговия гняв и тревожност. У дома яжте прясно сготвени манджи, не пържени или претоплени в микровълнова.

Не е желателно да се преяжда, да се яде бързо, пред телевизора и преди сън. Последното хранене трябва да е поне 3 часа преди лягане.

Leave a Reply

%d bloggers like this: