Press "Enter" to skip to content

5 аюрведични начина за засилване на метаболизма

Фигурата, благосъстоянието и настроението на всеки човек зависи от нормалното храносмилане

Следователно, здравият метаболизъм е ключов, когато става дума за телесни функции. Как можете да „стартирате“ метаболизма? Ето пет лесни и достъпни начина.

Не може да има стройна фигура, добро здраве и пълноценна, бърза работа на ума без здравословно храносмилане. Без него не може да има и добро настроение. Как можете да си помогнете и да установите нормален метаболизъм? Ето 5 начина за нормализиране на тази важна телесна функция.

Стартираме нормалния метаболизъм

Тези методи и продукти ще помогнат за оптимизиране на работата на стомашно-чревния тракт.

Подправки

Какви подправки „стартират“ метаболизма? Това са черен пипер, лют червен пипер, джинджифил, канела, къри, кардамон, карамфил, горчица.

Пиперът се въвежда на последния етап от готвенето. Джинджифил, канела, кардамон – под формата на прах, добавете към затоплено масло гхи преди готвене на зеленчуци. А самото гхи също е полезен продукт за оптимизиране на храносмилането.

Чаша топла вода на празен стомах

Също така е полезно да пиете чаша топла вода преди всяко хранене. Водата действа не само като разтворител за пълното смилане на храната, но и като знак за целия стомашно-чревен тракт, че се приготвя храна.

А след хранене лекарите изобщо не препоръчват да се пие: нека стомахът е 1/4 свободен, за да има място за кислорода, който участва в окислителните реакции.

Хранене по едно и също време

Човешкото тяло реагира положително на режима. Постоянният график през целия ви живот (не само храненето) ще ви осигури по-слабо тяло.

Оптималното време за закуска е от 7.00 до 9.00 часа, а обядът (основното хранене) трябва да се случи от 11.00 до 13.00 часа. Вечер зелените смутита или чаша топло мляко ще бъдат от голяма полза (това ще нормализира нощния сън).

Здраве на червата

Витамините, необходими на тялото, са метаболитни продукти на „добрите“ бактерии, които живеят в червата. Как можете да стимулирате тяхната активност? Полезните бактерии предпочитат ферментирали млечни продукти, сложни въглехидрати (които присъстват в зърнените култури), ненаситени мазнини (налични в нерафинираните растителни масла).

Но в червата живее и вредна микрофлора, която се храни с продуктите на гниене и ферментация (захар и бяло брашно). Между двата „лагера“ на бактериите се води непрекъсната битка за местообитанието. Кои от тях печелят? Точно така – тези, които храним.

Осигурете си достатъчно сън

Получаването на 7+ часа сън всяка нощ може да повлияе на хормоните, които регулират телесното тегло и апетита. В текущо, доста голямо, текущо проучване хората, които спят по-малко, имат тенденция да наддават на тегло.

Бонус! Увеличете физическата си активност

Това не е тайна, но наистина работи, тъй като мускулната маса е повече от вашия метаболизъм! Хората, които тренират редовно, изгарят повече калории и имат по-метаболитно активна мускулна маса, изгаряща калории, отколкото тези, които са по-малко активни. Прости дейности като ходене и плуване засилват метаболизма чрез изгаряне на калории, докато силовите тренировки или ЙОГА забавят метаболитно активната загуба на мускули при застаряващите хора. Доказано е, че и двете дейности подобряват метаболизма веднага след участие в дейността, докато дългосрочните резултати от силовите тренировки помагат за изгарянето на още повече калории 24 часа на ден, дори и докато спите.

Източник: shathayuretreat.com

Leave a Reply

%d bloggers like this: