Press "Enter" to skip to content

Задържането на дъха е любимо упражнение на йогите

Опитвате се да задържите дъха си. Колко ще изтраете?

дъх Първите 30 секунди е лесно. На 45-ата сте на ръба да се предадете, но удържате и май сте по-добре. Щом стрелката на секундарника стига минута, вече ще се пръснете. Но изпускате малко въздух и ви става по-леко. Накрая се предавате, издишвате всичко и дробовете ви с хриптене поемат свеж въздух. Съпругът ви чува и тревожно пита с какво точно се занимавате.

Издържали сте, без да дишате, 1 минута и 15 секунди. Впечатляващо! Според йога това е ценно умение, което удължава живота.

То е ценно и за гмуркачи, плувци и спринтьори и те го тренират.

Една от частите на сериала по Би Би Си за човешката анатомия и физиология с малко странното название „Не умирай млад“ показа как се постига това умение. До басейн в Бристол плувкинята Сам Кърби дава прости инструкции за подълго плуване под вода. С упражнения оставаш на дъното на басейна толкова дълго, че можеш да намериш изпуснат пръстен – 90 секунди. Толкова време отива и за преплуване на басейна по дължина. Кърби плува с лекота 3 дължини – цели 5 минути под водата!

Как го прави? Диша много бавно няколко минути и точно преди гмуркане поема дълбок дъх. Тренирана е и да устоява на импулса да издишва наведнъж.

Според някои биолози способността на човека да спира да диша чрез силата на волята доказва, че в еволюцията му е имало воден стадий

Това е т.нар. хипотеза за „водната маймуна“. Те твърдят още, че човек умее да забавя и пулса си, както и темпа на обмяна на веществата. В резултат на това диша на все по-големи пресекулки. Липсата на козина – почти несрещана при бозайниците – слоят от подкожни мазнини и изправената походка на два крака също доказвали водния стадий. Хипотезата обаче не е доказана.

Изглежда, и други бозайници умеят да задържат дъха си. Но това трудно се проверява, защото няма как да бъдат помолени да го направят. Доказано е обаче, че пулсът не се забавя при задържане на дъха. Но не и на сушата. Сърдечният ритъм се забавя само при потапяне в студена вода. Така е обаче с всички бозайници и това с нищо не доказва водния стадий. При тях този физиологичен феномен се нарича „рефлекс при гмуркане“.

Leave a Reply

%d bloggers like this: